Pjenasti valjak za masažu

Pjenasti valjak je praktično pomagalo za otpuštanje mišićne napetosti ili nekih oblika mišićne bolnosti. Također se koristi kod poboljšanja izvedbe pokreta. U nastavku navodimo saznanjaznanstvenih istraživanja o primjeni pjenastog valjka u rekreaciji. Zanimljivo je da se rezultati istraživanja razlikuju kada se tehnika rolanja koristi na različitim mišićnim skupinama, a najviše istražene skupine mišića natkoljenice, potkoljenice i trupa.

Također, istraživanja su pratila kratkotrajne i dugoročne učinke korištenja valjka uz mjerenje opsega pokreta zgloba i fleksibilnosti, te usporedbe između muškaraca i žena. Pregledna studija (Wilke isur. 2020.) za ukupno 26 istraživačkih radova koji su objedinili 609 sudionika istraživanja je pokazala povoljan učinak kratkoročnog korištenja valjka na opseg pokreta zgloba i fleksibilnost koji je jače izražen u žena. Najbolji učinak je nađen za kuk. Fleksibilnost je bolja u žena, također jei opseg pokreta veći u usporedbi s muškarcima. U istraživanju dugoročne primjene pjenastog valjka(Konrada i sur. 2022.) također je nađeno poboljšanje opseg pokreta koljena.

Primjena pjenastog valjka može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti zglobova, sukladno vježbama istezanja. Na učinkovitost povoljnih ishoda korištenja pjenastog valjka (kotrljanje) utječe trajanje primjene (više od 4 tjedna) i pritisak tog dijela tijela na valjak, te se može očekivati da će ishodi biti bolji u žena.

Atomic aerobik centar
Tomašićeva 2, 10000 Zagreb
tel.: 01 45 53 491,
01 48 39 381
e-mail: info@atomicaerobik.hr
www.atomicaerobik.hr
Osigurava:
Osigurava: Grawe-Hrvatska