5 glavnih razloga zašto vježbati pilates

Što je Pilates?

Sat pilatesa u Atomic aerobik centru

Pilates je jedan od načina oblikovanja tijela i jedinstveni sustav vježbi snage i istezanja uglavnom fokusiran na lumbalni i abdominalni dio muskulature, koju je razvio Nijemac Joseph Pilates. Osmislio je niz zanimljivih i naoko jedinstvenih statičkih vježbi koje jačaju i oblikuju mišiće, ispravljaju posturalne probleme, daju elastičnost snagu, gipkost i ravnotežu, ujedinjuju psihofizičke sposobnosti te usavršavaju oblik tijela i tonus mišića. Modem reći da je možda jedna od najvažnijih značajki Pilatesa ta što ne radi isključivo samo na jednoj mišićnoj skupini, već integrira cijelo tijelo odnosno više mišićnih skupina odjednom. Osim što Pilates pojačava trbušne mišiće, štiti od bolova u donjim leđima, on i mentalno osnažuje, relaksira i pomlađuje. Iako su Pilates vježbe nadahnute iz različitih stilova vježbanja (joga, gimnastika, balet, kineska akrobatika), Pilates je odabrao najbolju kompoziciju i sinergiju vježbi s Istoka i Zapada. Od Istoka je posudio filozofiju koncentracije, kontemplacije odnosno body and mind koncepciju, a od Zapada je preuzeo naglasak na mišićnom tonusu i snazi, izdržljivost i intenzitet pokreta. Jedan od najvažnijih Pilates principa koji pomažu pri vježbanju na prostirci jest koncentracija i kontrola. Da bismo u Pilatesu odvježbali i jednu vježbu, potrebno je da smo povezani s umom, usmjereni na pokret i disanje, jer jednostavno nije dovoljno samo odraditi vježbu kao primjerice kroz više vježbi i ponavljanja kao u fitnesu. Mogli bismo reći da je um taj koji gradi tijelo, odnosno način na koji svjesno mijenjamo podsvjesnu kontrolu uma nad uobičajenim pokretom radi postizanja bolje psihofizičke ravnoteže, dobrobiti opuštanja i boljeg osjećaja.

Dakle, koji su to razlozi za prakticiranje Pilatesa?

  1. ŠTITI OD BOLOVA U DONJIM LEĐIMA

Niti jedna pilates vježba NIKADA ne bi trebala izazvati bol! Bol u donjem dijelu leđa najćešće se događa zbog odgurnutih trbušnih mišića od leđa sto mišiće kralježnice ostavlja bez potpore. Stoga je jako važno povlačiti pupak prema kralježnici, a kralježnicu sto je moguće više približiti podu, odnosno aktivirati trbušne mišiće. Početnicima, koji ne mogu približiti kralježnicu podu, bilo bi poželjno savjetovati da si pod leđa stave mekani jastučić, zarolani ručnik ili prostirku tijekom vježbanja te ga postepeno izbacuju iz vježbe kad osjete da su mišići donjih leđa kroz neko vrijeme vježbanja ojačali.

2. POVEĆANJE ENERGIJE

Pilates radi i na integraciji koja istovremeno omogućuje elastičnost kralježnice, koordinaciju i ravnotežu, pravilno disanje te lagane, pravilno kontrolirane i graciozne pokrete.

Sandra Šok, Atomic aerobik centar

3. OBLIKOVANJE DUGIH I VRETENASTIH MIŠIĆA, BEZ MASE

Vježbanje Pilatesa poboljšava izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost i udruženu mobilnost. Za razliku od nekih drugih fitness programa Pilates ne opterećuje tijelo i vodi vježbača ka pozitivnom rezultatu i osjećanju. Što je pritom važno? Pravilan i intenzivan način vježbanja su preduvjet za ovakav način života, promjenu tijela, načina razmišljanja o tijelu, ali i ljudima oko sebe. Stvara se svijest o samome sebi i drugima. Lijepa figura, simetrična muskulatura i graciozni pokret postat će rezultat ispravnog i intenzivnog vježbanja.

4. BALANS MIŠIĆA

Većina vježbi iz pilatesa fokusira izvođenje vježbi na stabilnost tijela. Stabilnost je označena ograničenim ili preventivnim pokretima u jednom dijelu tijela, dok se drugi dio tijela pokreće. To dopušta udovima da se pokreću s preciznošću dok ostvaruju stabilnu površinu na kojoj se ostatak tijela može slobodno kretati. Ta uravnoteženost snage i preciznosti pokreta mogao bi čak biti jedan od glavnih razloga zašto se vježbači opredjeljuju za vježbanje Pilatesa. Osluškivanje tijela i svijest o njemu je jedna od primarnih stvari koja dolazi iz ovog načina oblikovanja tijela.

5. POVEZANOST DUHA I TIJELA

Pilates je živio filozofiju u koju je i sam vjerovao. Smatrao je da je moguće postići idealan način života ravnotežom tjelesnog, duhovnog i umnog. Stres i umor su posljedica lošeg držanja tijela, neravnoteže u tijelu i nepravilnog disanja. Potrebno je bolje upoznati svoje tijelo, osnažiti ga na ispravan način, kontrolirati i upotrebljavati svoju muskulaturu na pravilan način. Vježbanje Pilatesa daje pozornost svakom pokretu, a vizualizacijom i jakom povezanošću duha i tijela, poput satelitskog sustava, slike se usmjeravaju kroz um u tijelo i tako se prenose instinktivni pokreti koji rezultiraju pravilnom reakcijom mišića, ali i preciznošću i fluidnošću daha.

Tekst napisala: Sandra Šok

Atomic aerobik centar
Tomašićeva 2, 10000 Zagreb
tel.: 01 45 53 491,
01 48 39 381
e-mail: info@atomicaerobik.hr
www.atomicaerobik.hr
Osigurava:
Osigurava: Grawe-Hrvatska